Suositus työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta

Suositus työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta on nyt hyväksytty ja allekirjoitettu pääministerin, opetusministerin, työministerin ja 23 järjestön puolesta. Yhtenä allekirjoittajana on Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät ry.

Uusi suositus sisältää perusopetuksen, lukiokoulutuksen, ammatillisen koulutuksen, korkeakoulutuksen, työvoimakoulutuksen ja joukon muita työmarkkinatoimenpiteitä. Edellinen suositus annettiin vuonna 2005 ja se koski silloin vain ammatillista koulutusta. Uuden suosituksen tavoitteen on edistää koulutuksen järjestäjien työelämäyhteyksiä, laadullisesti korkeatasoisten työssä oppimis- ja harjoittelupaikkojen saatavuutta sekä kansainvälisen harjoittelun ja ulkomaalaisten opiskelijoiden työssä oppimisen toteuttamista.

Oppisopimuskoulutuksen näkökulmasta uusi suositus on positiivinen asia. Suositus edistää hyvien työssä oppimispaikkojen saantia ja nostaa työssä oppimisen merkitystä ja tunnettuutta. Oppisopimustoimijan näkökulmasta yleisesti tunnistettu tilannehan on se, että kuvitellaan oppisopimuskoulutuksessakin oppimista tapahtuvan vain lähiopetusjaksoilla ja ne toteutetaan samoilla menetelmillä kuin muukin koulutus. Oppisopimuskoulutuksen lähtökohta on työssä oppiminen, jota täydennetään tilanteeseen sopivalla teoriaopetuksella.

Työssä oppimisen merkityksen korostuminen eri koulutusmuodoissa lisää toimijoiden määrää työpaikoilla. On muistettava, että työpaikoilla ja yrityksillä on omat tavoitteensa, eikä työpaikoista voida kuvitella tehtävän temppuratoja, joissa työssä oppimista toteutetaan eri koulutuksen järjestäjien omilla ”Suomen parhailla” ehdoilla ja menetelmillä. Selkeät ja samansuuntaiset ohjeistukset työssä oppimiseen ja työssä oppimisen ohjaukseen ovat haaste, johon on löydettävä kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu mahdollisimman pian.

Tässäpä haastetta oppisopimuskoulutukselle, jolla on pisimmät perinteet työssä oppimisesta.

Leave Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *