Elokuvatähtien koulutus erikoisalana

Johanna Rasinahon työpaikkana toimii huskytarha, jossa hän opettelee kouluttamaan susia, poroja ja naaleja oppisopimuksella.

Eläintenkuljetusauto pysähtyy Levin huskypuiston eteen. Puistosta alkaa kuulua valtava haukunta, kun Johanna Rasinaho ja Reijo Jääskeläinen tulevat ulos autosta kahta poroa taluttaen. Toinen on hetki sitten ammuttu elokuvassa, jota filmataan Levin lähistöllä. Tämä ei suinkaan ole poroille ensimmäinen elokuvarooli. Ne ovat esiintyneet monissa suomalaisissa ja ulkomaisissa elokuvissa ja mainoksissa, samoin kuin puistossa asustavat sudet ja naalit.

– Naalit odottavat ranskalaisfilmin kuvauksien alkamista. Nämä ovat pitkiä projekteja. Suden arvoitus -elokuvassakin vasta kolmas pentue osui iältään kohdalleen, ennen kuin kaikki rahoitukset olivat kunnossa, Reijo Jääskeläinen kertoo.

Hän on yksi harvoja suomalaisia eläinten kouluttajia, jotka tuntevat sudet ja porot. Hänen yrityksensä Polar Speed Retket Ky järjestää koiravaljakkoajelua ja ohjelmaa huskypuistossa, mutta nykyisin toiminta on yhä enemmän keskittynyt elokuva- ja mainoskuvauksiin, joissa tarvitaan Lapin eläimiä.

– Kaikki alkoi siitä, kun Ruotsin TV teki Göstä Berlingin tarun, johon tarvittiin yhdeksän suden lauma. Sitä seurasi Yleisradion Tapporaha, jossa nuori mies ajaa sutta takaa hiihtäen, Jääskeläinen kertoo samalla, kun kiertelemme tarhassa. Pysähdymme tarhan tunnetuimman suden, Devilin, luo.

– Devil on esiintynyt viidessä elokuvassa, joista yksi oli ranskalainen agenttitarina ja viimeisin keväällä kuvattu venäläiselokuva Lumikuningatar, josta osia toteutettiin täällä meidän puistossa ja rannassa, Jääskeläinen kertoo.

Elokuvassa häntä avusti Johanna Rasinaho, joka oli keväällä valmistunut eläintenhoitajaksi.

– Minun oli tarkoitus olla täällä vain pari viikkoa koiraharjoittelussa, mutta tulin sitten uudelleen ja jäin avustamaan Reijoa Lumikuningattaren filmauksessa. Sitten aloimme puhua oppisopimuksesta, Johannakertoo.

Hänen tähtäimessään on eläintenhoitajan ammattitutkinto, jossa hän erikoistuu eläinten kouluttamiseen. Tietopuoliset opinnot Johanna suorittaa Amiedussa Helsingissä.

Kyky tulla toimeen eläinten kanssa

Eläinten kouluttaminen vaatii paitsi tietoa ja käytännön kokemusta, myös synnynnäistä luonnonlahjakkuutta tulla toimeen eläinten kanssa.

– Joillakin se on, joillakin ei. Johanna osaa käyttäytyä eläinten kanssa niin, että hän saa kontaktin niihin. Lisäksi pitää perehtyä lajin käyttäytymiseen, ja kun puhutaan poroista ja susista, pitää ajautua laumaan sisälle, Jääskeläinen kuvaa ammatin vaatimuksia.

Hänellä on valjakkokilpailutausta ja hän on vetänyt parikymmentä vuotta safareja ulkomailta saapuville asiakkaille.

– Olen oppinut ammatin itse. Kun halusin oppia ymmärtämään suden kieltä ja käyttäytymistä, juoksin kahdenkymmenen suden kanssa pitkin metsiä heitellen niille tennispalloja ja tutkin, miten laumaa voi hallita, Jääskeläinen kertoo.

Johanna Rasinahon tehtäviin kuuluu eläinten kouluttamisen lisäksi eläinten perushoito, siivous ja ruokinnat sekä talvella rekien ajo. Myös asiakaspalvelu ja opastetut kierrokset eläinpuistossa kuuluvat Johannan tehtäviin. Hän kertoo vierailijoille eläinten taustoista ja elokuvarooleista ja näyttää lopuksi, miten sudet saa hyppimään ja tekemään temppuja aitauksessaan.

Leave Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *