Koko ura oppisopimuksella

16-vuotiaana oppisopimukseen. Alle 30-vuotiaana toimitusjohtajaksi. Sähköasentajasta eteneminen yrityksen johtoon ja koko laaja koulutus oppisopimuksella, siinä Tomi Oksasen tähänastinen urakehitys pähkinänkuoressa.

Tomi Oksanen sanoo, että hänelle oppisopimus on ollut paras tapa opiskella, mutta se ei sovi kaikille.

– Pitää haluta oppia asiat tekemisen kautta. Silloin ne jäävät paremmin mieleen. Pitää olla myös utelias luonne niin että osaa kysyä ja ottaa itsekin selvää eikä pelkästään opettele sitä, mitä käsketään.

Oppisopimus opettaa hänen mukaansa muitakin tärkeitä taitoja kuin pelkän ammattiosaamisen.

– Se opettaa sosiaalista kanssakäymistä, sillä työpaikalla joutuu tekemisiin erilaisten ihmisten kanssa. Se opettaa myös kohtaamaan asiakkaat. Kun kuulee miten vanhempi ammattimies soittaa, miten hän esittelee itsensä ja miten kommunikoi asiakkaan luona, voi katsoa mallia ja oppia. Minun oppi-isäni oli hyvin sosiaalinen persoona ja tuli kaikkien kanssa toimeen. Olen oppinut häneltä valtavasti.

Haasteellisia tehtäviä

Tomin urakehitystä vauhditti se, että hän oli työssä yrityksessä, joka kasvoi voimakkaasti ja jossa aukesi uusia haastavia tehtäviä.

– Kun aloitin sähkövoimatekniikan perustutkinnon suorittamisen, olin seitsemäs työntekijä yrityksessä. Aluksi kuljin toisten asentajien mukana. Kun sain ajokortin ja oman auton, pääsin tekemään itsenäisesti sähköasentajan töitä.

Perustutkinnon jälkeen Tomi suoritti ammattitutkinnon ja samalla kun opinnot edistyivät ja taidot kasvoivat, myös työt monipuolistuivat. Tomi alkoi asennushommien rinnalla hoitaa myös toimistotöitä tehden muun muassa tarjouslaskelmia. Välillä hän kävi armeijan ja oli rauhanturvajoukoissa Kosovossa. Kun hän palasi Suomeen, hän kävi työnantajansa kanssa keskustelun, jossa ilmaisi halunsa edestä uralla.

– Työnantaja tuki opintoja alusta lähtien. Sovimme että aloitan tekniikan erikoisammattitutkinnon suorittamisen. Sähköpuolella erikoisammattitutkinnon suorittaneista tulee yliasentajia ja siinä opiskellaan matematiikkaa, fysiikkaa, johtamistaitoa, markkinointia ja asiakashallintaa, Tomi kertoo.

Osakkuus houkutteli

Tomin ura eteni sähköasentajasta työnjohtajaksi ja siitä työpäälliköksi. Hän oli tyytyväinen yritykseen ja työhönsä, mutta tunsi halua myös yrittäjyyteen. Koska siihen ei silloisessa yrityksessä ollut mahdollisuutta, hän kiinnostui lehti-ilmoituksesta, jossa Turun Sähköpalvelulle haettiin toimitusjohtajaa.

– Hakuilmoituksessa mainittiin mahdollisuus tulla yrityksen osakkaaksi ja kun halusin tehdä itselleni töitä, laitoin paperit. Siitä on kohta kaksi vuotta. Nyt Tomi johtaa 25 työntekijän yritystä ja on tyytyväinen ratkaisuunsa.

Leave Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *