VAATIVAA OSAAMISTA OPPISOPIMUKSELLA

Porvoon vanhassa kaupungissa toimii historiallisesti arvokkaassa rakennuksessa kultasepänliike Aurum, jonka henkilökunnan koulutuksessa oppisopimuksella on ollut keskeinen asema.

Aurum on vuonna 1916 perustettu kultasepänliike, jossa tehdään vaativia kultasepäntöitä.

– Me teemme täällä hyvin erilaisia töitä, jotka edellyttävät monenlaisten työtapojen ja materiaalien tuntemusta. Suunnittelemme ja valmistamme koruja myyntiin ja tilauksesta asiakkaille. Teemme myös paljon korjauksia ja korjaamme kaikkea, mihin työkalumme ja ammattitaitomme sopivat, Valtteri Honkapää kertoo. Aurumin omistaja Honkapäästä tuli 22-vuotiaana.

– Tulin Aurumiin oppisopimuksella ja heti kun valmistuin kultasepäksi, silloinen omistaja tarjosi yritystä ostettavaksi, Honkapää kertoo ja lisää, ettei kertaakaan ole katunut.

Hän esittelee ylpeänä vanhaa myymälää ja vuonna 1923 rakennettua verstasta. Myymälässä on edelleen jälljellä sametilla päällystetty nurkkaus, jossa kihlaparit ennen odottelivat sormusten kaivertamista. Verstaalla on säilytetty vanhoja työpisteitä, vaikka uusiakin on pitänyt rakentaa, koska vanhat ovat liian matalia. Vanhoja työkaluja on paljon ja monia niistä käytetään edelleen.

Saadakseen käyttöä arvokkaalle verstaalle Valtteri Honkapää alkoi vetää iltaisin kansanopiston hopeakorukursseja ja yhdelle näistä osallistui myös Ester Eriksson. Siitä lähti innostus alaa kohtaan ja pari vuotta myöhemmin Ester tuli Aurumiin kesätöihin.

– Olin lukion ajan täällä töissä parina päivänä viikossa. Heti lakkiaisten jälkeen teimme oppisopimuksen. Olin tehnyt jo jonkin verran koruja ja halusin oppisopimukseen, jotta pääsisin tekemään mahdollisimman paljon erilaisia töitä. Koulussa kaikki olisi pitänyt aloittaa alusta, Ester kertoo.

– Kesti pitkään ennen kuin koin olevani sellaisessa ammatillisessa tasapainossa, että uskalsin ottaa vastuun toisen opiskelusta. Ohjaajan tehtävää ei sovi ottaa kevyesti, Valtteri sanoo.

Tietopuolisen koulutuksen artesaanin tutkintoon tarjosi Lahden muotoiluinstituutti. Paperit Ester sai joulukuussa ja päätti heti jatkaa opiskelua tähtäimessä ammattitutkinto. Osa tutkintovaatimuksiin kuuluvista asioista on jo Esterille tuttuja, mutta siitä huolimatta

Valtteri Honkapää kannustaa Esteriä aina osallistumaan lähipäiville.

– Näitä asioita voi tehdä monella tavalla. On hyvä nähdä, miten muut tekevät, hän sanoo.
Myös Ester kokee lähipäivät hyödyllisiksi.

– Koulussa pystyn viikonkin opettelemaan uusia asioita  ajattelematta, että tulee myyntikelpoista työtä, hän sanoo.

– Ihanteellinen tilanne on silloin, kun Ester lähipäivien jälkeen hallitsee opetetun asian niin hyvin, että voi ottaa sen käyttöön työssä, Valtteri Honkapää sanoo.

Leave Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *