Keuruskopio oppii oppisopimuksella

Keuruskopiossa oppisopimus on ollut 1990-luvulta lähtien tapa kehittää osaamista ja rekrytoida uusi työntekijöitä. Yrittäjäpariskunta Kirsti ja Tapani Paasu ovatkin koulutusmuodon vahvoja puolestapuhujia.

Keuruskopio Oy on Keuruulla toimiva digitaalinen painotalo ja kopiolaitos, johon kuuluu myös kirjakauppa ja sen yhteydessä toimiva posti. Kirsti Paasun vuonna 1994 perustama yhden naisen yritys on laajentunut kahdessa vuosikymmenessä niin, että se työllistää 8-10 henkilöä ja käytössä on yksi Suomen uudenaikaisimmista digipainokoneista.

‒ Olemme laajentaneet toimintaamme harkitusti sitä mukaa kun resurssit ovat antaneet myöten. Vuosi sitten käyttöön otettu painokone on selvästi suurin investointimme tähän mennessä, toimitusjohtaja Kirsti Paasu ja yrityksen painopuolesta vastaava Tapani Paasu toteavat.

Oppisopimuskoulutus menestystekijänä

Keuruskopio ei pelkästään käytä oppisopimuskoulutusta. Keski-Suomen yrittäjissä aktiivisesti toimiva Tapani Paasu tunnetaan myös oppisopimuksen puolestapuhujana.

Uuden tekniikan ja toimintatapojen hyödyntäminen on ollut leimallista Keuruskopiolle. Ensimmäisen digipainokoneen yritys hankki jo 1990-luvun lopulla. Alusta saakka toiminta on myös perustunut verkostoitumiseen ja nykyään painotyöt voi tilata kätevästi Keuruskopion nettikaupasta.

Paasujen mukaan jatkuvassa muutoksessa mukana pysyminen ja sen hyödyntäminen vaatii niin oman kuin työntekijöidenkin osaamisen jatkuvaa kehittämistä. Tässä olennainen työväline on ollut oppisopimuskoulutus.

‒ Oppisopimuksen hyödyntäminen alkoi jo 1990-luvulla, kun yrityksen toiminta oli laajentunut niin, että tarvitsin uutta työntekijää. Silloin työvoimatoimiston järjestämässä tilaisuudessa selvisi, että oppisopimusta voisi hyödyntää tässä, Kirsti Paasu sanoo.

‒ Kokemukset olivat hyvät, ja sen jälkeen oikeastaan kaikki työntekijämme ovat hankkineet työhön sopivan tutkinnon oppisopimuksella ja monet vielä täydentäneetkin osaamistaan. Tämä koskee myös meitä itseämme, Tapani Paasu kertoo.

Vuosien mittaan yrityksen henkilöstö on ollut mukana kymmenissä erilaisissa oppisopimuskoulutuksissa. Joukkoon mahtuu mm. painopinnan valmistajan ja liiketalouden perustutkintoja, erilaisia ammattitutkintoja, erikoisammattitutkintoja ja täsmäkoulutuksia. Kirsti Paasulla on takanaan myös yrittäjyysopintoja.

Tälläkin hetkellä yksi yrityksen työntekijä on oppisopimuskoulutuksessa. Painopalveluita myyvä Petri Lehtonen suorittaa faktorin erikoisammattitutkintoa.

Joustavaa ja turvallista

‒ Oppisopimuskoulutuksessa hyvää on sen joustavuus ja räätälöitävyys. Se antaa työntekijälle mahdollisuuden hankkia osaaminen juuri siihen työhön, mitä hän tekee. Työnantajalle se tarjoaa riskittömän tavan rekrytoida uutta työvoimaa, Kirsti Paasu sanoo.

Tapani Paasu muistuttaa myös oppisopimuksen laajemmasta merkityksestä. Se antaa pienemmälläkin paikkakunnalla mahdollisuuden opiskella ammattiin omalla paikkakunnalla ja vielä hyvin käytännönläheisesti. Molemmat asiat ovat osalle ihmisistä hyvin tärkeitä.

‒ Oma tyttäremmekin on hyvä esimerkki tästä. Koulunkäynti ei häntä hirveästi kiinnostanut, mutta oppisopimusopiskelu sai hänet suorastaan innostumaan ja hankkimaan tutkinnon, hän sanoo.

Paasut ihmettelevätkin, etteivät kaikki vieläkään tunne oppisopimusta kovin hyvin. Tämä koskee sekä yrityksiä että koulutusta tarvitsevia ihmisiä.

‒ Jossain määrin suhtautumisessa on myös vanhoja käsityksiä ja ennakkoluuloja. Luullaan, että oppisopimus on työnantajalle hankalaa ja byrokraattista.

‒ Se ei pidä kuitenkaan paikkaansa paikkaansa. 2000-luvulta lähtien oppisopimus on kehittynyt hyvin sujuvaksi järjestelmäksi, jossa pystytään ottamaan huomioon niin opiskelijan kuin yrityksenkin tarpeet.

Leave Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *