Oppisopimuksella liikunta-alalle

Ville Komulainen voi tulevassa ammatissaan liikuntaneuvojana yhdistää jääkiekkotaustansa lasten ja nuorten valmentamiseen. Reilut kaksi vuotta kestävästä oppisopimuskoulutuksesta on vuosi takana.

Ville Komulaisella on takanaan vuosi liikuntaneuvojan oppisopimusopintoja. Vaikka nyt kaikki on hyvällä mallilla ja tulevaisuus näyttää hienolta, ei näin ole ollut koko oppisopimuskoulutuksen ajan.

– Alussa minua epäilytti, onko lasten- ja nuorten ohjaaminen minulle se oikea ala. Onneksi juttelin asiasta työnantajani toiminnanjohtaja Mika Pieniniemen ja koulutussuunnittelija Jukka Vuolletin kanssa ja päätin katsoa rauhassa, miltä tämä tuntuu. Loppujen lopuksi tämä on juuri sitä, mitä haluan tehdä.

Liikuntaneuvojan osaamisen skaala on laaja. Tutkinnossa on kolme pakollista osiota: liikuntaneuvojan, liikuntaohjaajan ja tapahtuman järjestämisen osiot. Tämän lisäksi koulutukseen kuuluu kaksi valinnaista osiota.

– Erikoistun soveltavan liikunnan ohjaukseen ja valmennukseen. Vedän tällä hetkellä Oulun Kärpille soveltavaa kelkkajääkiekkoa.
Soveltava liikunta on vammaisille ja liikuntarajoitteisille suunniteltua liikuntaa, jossa heidän vammansa otetaan huomioon.

Oulun Kärpät on Villen työnantaja oppisopimuskoulutuksen ajan. Tai tarkemmin Oulun Kärpät 46 ry, joka on erikoistunut juniorivalmennukseen.

– Uskon, että Villen työllistäminen oppisopimuksella on tuonut Kärpille uusia avauksia ja uudenlaista palvelutarjontaa, Oulun oppisopimustoimiston koulutussuunnittelija Jukka Vuollet pohtii ja viittaa soveltavan liikunnan kelkkajääkiekkoon.

Tietopuolinen yhteistyökumppani löytyi Oulusta

Oulun kaupunki on solminut liikunta-alan oppisopimuskoulutuksia jo vuosien ajan. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun tietopuolisen koulutuksen tarjoaja löytyi omalta seudulta.

– Aikaisemmin oppisopimusoppilaat ovat suorittaneet tietopuolisen osion Etelä-Suomen urheiluopistoissa. Nyt sen tarjoaa Virpiniemen liikuntaopisto. Tämä on suuri helpotus opiskelijoille, Vuollet sanoo.

Opiskelijat matkaavat Virpiniemeen kerran kuukaudessa viikon ajaksi. Tutkintotilaisuudet järjestetään yhteistyössä Lapin Urheiluopiston kanssa.

Villen mielestä viikko koulua kuukaudessa on mukavaa irtaantumista työstä. Lisäksi, kun koulussa oppii uuden asian, pääsee sitä heti kokeilemaan käytännössä.

– Näen saman tien toimivatko annetut opit soveltavaa liikuntaa tarvitsevien lasten ja nuorten kanssa. Se on hienoa.

Tuoreen tyttövauvan isä ei koe perheen, työn ja opintojen yhdistämistä rankaksi.

– Vaikka oppisopimus perustuu siihen, että valtaosa opinnoista suoritetaan työpaikalla, on tämä kuitenkin koulua. Oppisopimuksen tavoite on oppimisessa ja kehittymisessä sekä työpaikalla että koulunpenkillä.

Ville uskoo, että jos hän suorittaisi liikuntaneuvojan opinnot puhtaasti koulunpenkillä, ei kaikkia oppeja muistaisi siinä vaiheessa, kun olisi aika siirtyä työelämään. Nyt opitut asiat jäävät paremmin mieleen.

Jukka Vuollet korostaa, että liikuntaneuvojan ammatista kiinnostuneella ei tarvitse olla liikuntataustaa. Osa valmistuneista työllistyy esimerkiksi kouluihin, jossa heidän tehtävänään on aktivoida alakoululaisia välituntiliikkumiseen ja sitä kautta innostumaan liikunnasta.

– Villen työssä vahva lajitausta on eduksi, mutta esimerkiksi kouluissa saattaa olla hyötyä, jos ohjaajana on henkilö, jolle liikkuminen ei luonnostaan ole ollut helppoa. Tällaisen henkilön on helpompi samaistua lapseen, jolle liikunta ei ole helppoa eikä kivaa.
Vuollet uskoo, että liikunta-alalle tulee koko ajan uusia työllistymismahdollisuuksia esimerkiksi ikääntyvien ja erityisryhmien liikuttamiseen.
– Tällaiselle oppisopimuskoulutukselle on tilausta.

Leave Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *