Hirmumyrsky viitoitti tulevaisuuden

Lähihoitajaksi 2+1 -mallilla aikuisena opiskellut Karl-Erik Dahlin löysi kutsumuksensa Burmasta.

Työ veneteollisuudessa vei Karl-Erik Dahlinin perheineen Burmaan usean vuoden ajaksi. Burman vuosien aikana perhe koki malarian, sahramivallankumouksen sekä vuoden 2008 hirmumyrskyn, joka vei kodin sadoilta tuhansilta ihmisiltä ja aiheutti tuhansien ihmisten kuoleman.

– Pelosta huolimatta käyttäydyin hirmumyrskyn aikana tehokkaasti. Adrenaliini sai minut toimimaan ja auttamaan, Dahlin muistelee. Hän auttoi hirmumyrskyn jälkitöissä työntekijöitään ja heidän kotikyliään selviämään menetyksistä.

– Huomasin, että haluan tehdä töitä ihmisten parissa ja auttaa, enkä rakentaa veneitä.

Perhe palasi takaisin Suomeen ja oli aika katsoa tulevaisuuteen.

– Näin lehdessä ilmoituksen, jossa haettiin opiskelijoita lähihoitajakoulutukseen. Hain ja onneksi minut valittiin.

Opinnot sujuivat vaimon tuella

Karl-Erik suoritti lähihoitajan opinnot 2+1 -mallilla. Siinä perustiedot ja -taidot opiskellaan kahtena ensimmäisenä vuotena oppilaitoksessa. Kolmantena vuotena oppi saadaan  oppisopimuskoulutuksena työelämässä. Karl-Erik suoritti työelämäjakson Pietarsaaren sairaalan vanhustenosastolla.

– Paluu koulunpenkille oli haasteellista. Esimerkiksi opiskelumetodit ovat muuttuneet hurjasti siitä, kun viimeksi olin koulussa.

Opintojen suorittaminen aikuisella iällä, kahden pienen lapsen kanssa, vaati sitoutumista koko perheeltä.

– Ilman vaimoa opinnoista ei olisi tullut mitään. Hän hoiti lapset ja antoi minulle opiskelurauhan iltaisin, viime vuoden toukokuussa lähihoitajaksi valmistunut mies kiittelee.

Karl-Erik uskoo, että jos hän olisi suorittanut opinnot puhtaasti koulunpenkillä, olisi itse työn oppimiseen ja oppien sisäistämiseen mennyt huomattavasti kauemmin aikaa.

Mies on oppinut paljon myös potilailta.

– Ihmisten kanssa työskentely on aina ainutkertaista. Potilailta oppii paljon, jos on valmis kuuntelemaan.

Karl-Erik haluaisi jatkaa opintojaan sairaanhoitajaksi ja työskennellä tulevaisuudessa maailman katastrofialueilla. Tämän haaveen toteutuminen on vielä vuosien päässä, sillä ennen jatko-opintoihin hakeutumista mies haluaa työskennellä muutaman vuoden ajan.

– Rakastan työtäni. Aikaisemmassa työssäni en koskaan kokenut samanlaista syvää tyydytystä työpäivän jälkeen. Potilaan kiitos korvaa vuorotyön ja pienen palkan.

Kolmevuotisen oppisopimuskoulutuksen tietopuolisesta koulutuksesta vastasi Yrkesakademin.

Leave Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *