Lähihoitajaksi 2+1 -mallilla aikuisena opiskellut Karl-Erik Dahlin löysi kutsumuksensa Burmasta.
Työ veneteollisuudessa vei Karl-Erik Dahlinin perheineen Burmaan usean vuoden ajaksi. Burman vuosien aikana perhe koki malarian, sahramivallankumouksen sekä vuoden 2008 hirmumyrskyn, joka vei kodin sadoilta tuhansilta ihmisiltä ja aiheutti tuhansien ihmisten kuoleman.
– Pelosta huolimatta käyttäydyin hirmumyrskyn aikana tehokkaasti. Adrenaliini sai minut toimimaan ja auttamaan, Dahlin muistelee. Hän auttoi hirmumyrskyn jälkitöissä työntekijöitään ja heidän kotikyliään selviämään menetyksistä.
– Huomasin, että haluan tehdä töitä ihmisten parissa ja auttaa, enkä rakentaa veneitä.
Perhe palasi takaisin Suomeen ja oli aika katsoa tulevaisuuteen.
– Näin lehdessä ilmoituksen, jossa haettiin opiskelijoita lähihoitajakoulutukseen. Hain ja onneksi minut valittiin.
Opinnot sujuivat vaimon tuella
Karl-Erik suoritti lähihoitajan opinnot 2+1 -mallilla. Siinä perustiedot ja -taidot opiskellaan kahtena ensimmäisenä vuotena oppilaitoksessa. Kolmantena vuotena oppi saadaan oppisopimuskoulutuksena työelämässä. Karl-Erik suoritti työelämäjakson Pietarsaaren sairaalan vanhustenosastolla.
– Paluu koulunpenkille oli haasteellista. Esimerkiksi opiskelumetodit ovat muuttuneet hurjasti siitä, kun viimeksi olin koulussa.
Opintojen suorittaminen aikuisella iällä, kahden pienen lapsen kanssa, vaati sitoutumista koko perheeltä.
– Ilman vaimoa opinnoista ei olisi tullut mitään. Hän hoiti lapset ja antoi minulle opiskelurauhan iltaisin, viime vuoden toukokuussa lähihoitajaksi valmistunut mies kiittelee.
Karl-Erik uskoo, että jos hän olisi suorittanut opinnot puhtaasti koulunpenkillä, olisi itse työn oppimiseen ja oppien sisäistämiseen mennyt huomattavasti kauemmin aikaa.
Mies on oppinut paljon myös potilailta.
– Ihmisten kanssa työskentely on aina ainutkertaista. Potilailta oppii paljon, jos on valmis kuuntelemaan.
Karl-Erik haluaisi jatkaa opintojaan sairaanhoitajaksi ja työskennellä tulevaisuudessa maailman katastrofialueilla. Tämän haaveen toteutuminen on vielä vuosien päässä, sillä ennen jatko-opintoihin hakeutumista mies haluaa työskennellä muutaman vuoden ajan.
– Rakastan työtäni. Aikaisemmassa työssäni en koskaan kokenut samanlaista syvää tyydytystä työpäivän jälkeen. Potilaan kiitos korvaa vuorotyön ja pienen palkan.
Kolmevuotisen oppisopimuskoulutuksen tietopuolisesta koulutuksesta vastasi Yrkesakademin.