Välittäjä etsimään nuorille oppisopimuspaikkoja

Turun oppisopimustoimisto ja Nuorisopalvelu Katujätkät Oy ovat aloittaneet yhteistyön, jonka tavoitteena on auttaa alle 30-vuotiaita, pelkän peruskoulun varassa olevia nuoria löytämään oppisopimuspaikkoja.

Toimitusjohtaja Mika Stepanoff on kiertänyt yli 20 vuotta yrityksissä etsimässä nuorille harjoittelu-, työ- ja oppisopimuspaikkoja.

– Kaikki alkoi 1990-luvun lamasta. Kehitin työvoimahallinnon pyynnöstä innovatiivisia työmuotoja nuorten työllistämiseksi. 90-luvun lopulla palvelu laajeni muuallekin Suomeen, Nuorisopalvelu Katujätkien perustaja kertoo.

Nyt Katujätkät auttaa Turun Oppisopimustoimistoa löytämään oppisopimuspaikkoja nuorille.

– Paikkoja löytyy usein pienistä yrityksistä. Ja useimmiten ne ovat niin sanottuja piilotyöpaikkoja. Monessa yrityksessä olisi töitä, mutta kenelläkään ei ole aikaa ryhtyä etsimään oikeaa tyyppiä. Minun tehtäväni on etsiä sekä nuoria että yrityksiä ja toimia välittäjänä.

Katujätkät on järjestänyt vuosien saatossa töitä tuhansille nuorille. Mika Stepanoff tiettää, että työllistämiseen vaadittavat työkalut ovat olemassa lama-aikanakin. Työtä helpottaa se, että työnantajat ja verkostot Turun seudulla ovat miehelle tuttuja.

– Kävin kesällä tapaamassa työharjoittelussa olevia nuoria ja heidän työnantajiaan tarkoituksena tarjota heille oppisopimusta. Palaute oli positiivista ja uskon, että ainakin muutamalle nuorelle näistä syntyy jotain.

Hanke lähti täydellä teholla käyntiin syksyllä.

Monelle ensimmäinen rekrytointi

Yrittäjiä tavatessaan Stepanoffille on hyötyä siitä, että hän on itsekin yrittäjä.

– Yrittäjänä ja omassa yrityksessä oppisopimusta käyttäneenä voin välittää yrittäjälle omia kokemuksiani ja avata oppisopimusta. Asiat tuntuvat uskottavammilta, kun ne kertoo toinen yrittäjä, Stepanoff pohtii.

Oppisopimuksesta kertoessaan hän kertoo hyvien puolien lisäksi myös ne karikot. Stepanoff uskoo, että mitä avoimempaa keskustelu on, sitä parempaan lopputulokseen päästään.

– Tarvittaessa autan yrittäjää laskemaan, mitä pitää jäädä viivan alle, jotta palkan voi maksaa. Nuoren puolestaan haluan miettivän, jaksaako hän hoitaa työn ja opiskelun yhtä aikaa.

Avoimuutta on myös se, että Stepanoff selvittää usein nuorelle miten paljon hänen pitää tienata rahaa yritykselle, jotta saa oman palkkansa maksettua. Se avaa monen silmät sille, että työllistäminen on kallista. Ja että sen eteen on tehtävä töitä.

Stepanoff on huomannut, että nousukauteen verrattuna nyt täytyy tehdä kymmenkertainen määrä työtä yhden sopimuksen syntymiseksi. Mitä pienempi yritys, sen varovaisempia ollaan.

– Mutta kun nuorten ja yrittäjien kanssa pitää asiat tarpeeksi yksinkertaisina, niitä työpaikkojakin alkaa syntyä.
Kun oppisopimus syntyy, siirtyy kapula Stepanofilta oppisopimustoimistolle.

– Minun tehtäväni on löytää sopivia pareja. Oppisopimustoimiston asiantuntemusta on tutkinnon sisältö ja toteutus, Mika Stepanoff sanoo.

Leave Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *