Peruskoulusta hotelli- ja ravintola-alalle oppisopimuksella

Turussa alkoi syksyllä 2013 pilottihanke, jossa 12 peruskoulunsa päättänyttä nuorta aloitti lähihoitajan opinnot oppisopimuksella. Tänä syksynä pilotointi laajeni hotelli- ja ravintola-alalle.

Turun Oppisopimustoimisto on kehittänyt peruskoulunsa päättäneille nuorille yhteistyössä kaupungin ja oppilaitosten kanssa täysin uudenlaista koulutusmuotoa, joka yhdistää oppisopimuksen, päivämuotoisen koulun ja työnantajat.  Viime vuonna aloittanut lähihoitajaopiskelijoiden ryhmä oli menestys. Sen innoittamana pilotointi laajennettiin syksyllä hotelli-, ravintola- ja catering-puolelle.

– Kuten lähihoitajaopinnoissakin, oppisopimukseen haettiin vasta yhteishaun kautta. Oppisopimuksesta kiinnostuneet nuoret laittoivat yhteishaun jälkeen meille motivaatiokirjeen. Näiden perusteella kutsuimme haastatteluun 30 nuorta. Puolet näistä valittiin hotelli-, ravintola- ja catering-alan oppisopimukseen, koulutustarkastaja Esa Anttila kertoo.

Sekä lähihoitajien että hotelli-, ravintola- ja catering-alan opinnot etenevät samassa tahdissa päivämuotoisen koulutuksen kanssa. Koulutus jakautuu moduuleihin.

– Nuoret voivat suorittaa koulutuksen moduuli kerrallaan ja vaihtaa joustavasti päiväryhmään tai päiväryhmästä oppisopimukseen, johtava koulutustarkastaja Pekka Koivisto selittää. Tämän toivotaan vähentävän keskeytyksiä.

Oppisopimusopiskelijoilla on yksi teoriapäivä viikossa. Loput ajasta vietetään työpaikalla.

Uudenlaista koulutuksen suunnittelua

Pilottikoulutuksilla haetaan malleja tulevaisuuteen. Se, minkälaiseksi koulutus muotoutuu, jää nähtäväksi, mutta jostain on aloitettava.

– Oppilaitosten suhtautuminen koulutuksen järjestämiseen ja uudistamiseen on onneksi muuttunut. Esimerkiksi opettajat olivat halukkaita ja innostuneita suunnittelemaan uudenlaista koulutusta, Koivisto kiittelee.

Ennen varsinaisen oppisopimuksen solmimista nuoret viettävät koulussa kolme viikkoa. Tämän jakson sisältö suunniteltiin yhdessä alan yrittäjien kanssa.

– Huomioimme koulutuksen suunnittelussa työnantajien tarpeet ja toiveet normaalia enemmän. Kiersimme yhdessä opettajien kanssa yritykset läpi ja selvitimme mitä he toivoivat nuorten oppivan koulussa ennen yrityksiin tulemista. Nyt yrittäjät saavat tavallaan täsmäkoulutettuja nuoria heti alusta saakka, koulutustarkastaja Tuomo Rahko sanoo ja lisää, että koulutus elää koko oppisopimuksen ajan.

Haasteita ja mahdollisuuksia

Tällä hetkellä Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee peruskoulusta päässeiden nuorten työllistämistä useilla sadoilla euroilla kuukaudessa. Koivisto näkee tässä sekä mahdollisuuksia että uhkia.

– Oppisopimusnuorille maksetaan kuukaudessa 1 700 € palkkaa samaan aikaan kuin oppilaitoksissa opiskelevat ikätoverit saavat viikkorahaa. Esimerkiksi lähihoitajapuolella oppisopimusnuoria ei oteta edes mukaan kun lasketaan henkilökunnan riittävyyttä työvuoroon. On pidettävä huoli siitä, ettei valinnan kriteeriksi muodostu palkka vaan oikea motivaatio.

Koivisto toivoo, että asia pysyisi julkisessa keskustelussa.

– Hankerahoituksen ansiosta palkka ei ole nyt ongelma, mutta kun se loppuu, homma muuttuu vaikeammaksi ellemme löydä asiaan ratkaisua riittävän ajoissa.

Motivoituneita opiskelijoita

Työnantajaa saattaa arveluttaa 16-vuotiaan nuoren palkkaaminen. Siksi kynnys on madallettu mahdollisimman alas.

– Ensimmäinen oppisopimusjakso kestää 8 kuukautta ja sen jälkeen tulee vaihto toiseen työpaikkaan. Työnantajalle on eri asia sitoutua nuoreen muutamaksi kuukaudeksi kuin kahdeksi-kolmeksi vuodeksi. Jos kemiat kohtaavat, voi oppisopimus parhaassa tapauksessa johtaa vakituiseen työsuhteeseen koulutuksen loputtua.

Leave Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *