Uusi ammatti oppisopimuksella

Kun Tanja Jetsonen jäi työttömäksi vuonna 2009 PKC Groupin suljettua Kempeleen johdinsarjatehtaansa, ei tulevaisuus näyttänyt valoisalta.

IT-alan yritykset Oulun seudulla irtisanovat ja lopettavat toimipisteitä, eikä alalla ole töitä. Tanjan kohdalla uusi ura löytyi oppisopimuksen avulla.

Tanja Jetsosen työhistoria on ollut kirjava irtisanomisen jälkeen. Vuosiin on mahtunut  äitiysloma, työttömyyttä, pätkätöitä ja vihdoin palkkatuettu työharjoittelu. Se osoittautui käänteentekeväksi sekä Oulun kriisikeskukselle että Tanjalle.

– Työ kriisikeskuksessa oli mielenkiintoista heti alusta saakka ja tuntui omalta. Halusin nuorena tehdä töitä ihmisten kanssa, mutta elämä vei muualle. Nyt pääsin tekemään sitä, mistä olin haaveillut, Jetsonen sanoo.

Ajatus oppisopimuksesta syntyi keskusteluissa työnantajan kanssa. Alkusyksystä asiat loksahtivat kohdalleen ja Jetson aloitti puolitoistavuotisen sihteerin ammattitutkinnon Markkinointi-instituutissa. Lähipäiviä on 1-2 kertaa kuukaudessa.

Oikea tutkinto löytyi yhteistyössä Oulun oppisopimustoimisto OSAO:n kanssa.

– Lähdimme tähän tutkinto edellä. Toimin kriisikeskuksessa toimistotyöntekijänä eli muun muassa vastaan puhelimeen, teen henkilön alkukartoituksen, varaan ajan ja ohjaan eteenpäin. Sihteerin ammattitutkinto vastasi parhaiten työnkuvaani, Jetsonen kertoo.

Oppisopimus on tuttua

Uuden ammatin opiskelu aikuisella iällä ei Jetsonia pelota, sillä oppisopimus on koulutusmuotona nuoruudesta tuttu. Jetsonen jatkoi aikanaan ruokatalouden perustutkinnon opintojaan oppisopimuksella hotelli- ja ravintolatyöntekijän ammattitutkintoon. Vaikka opiskelusta on aikaa, jäi naiselle hyvät muistot opinnoista työn ohessa.

– Tietopuolinen opetus tukee työssäoppimista loistavasti. Toki näin monen vuoden jälkeen paluu koulunpenkille jännittää, mutta lähinnä minua mietityttää miten suoriudun tehtävistä, etenkin kun edellisessä työssäni PKC Groupilla minun ei tarvinnut käyttää tietokoneita.

Tietokoneiden hallinta onkin heikoin lenkkini, mutta samalla se on juuri se, jossa haluan petrata taitojani. Vastuualueeni töissä kasvaa, kunhan opin käyttämään tietokoneohjelmia kunnolla.

Jetsonen kertoo, että hänestä on ollut upeaa oppia uusia asioita ja kouluttautua uuteen työhön.

– Tämä on ollut aivan ainutlaatuinen mahdollisuus. Pääsin töihin ja saan vielä koulutuksen kaupan päälle. Oppisopimuksen ansiosta taloudellinen turva säilyy vaikka käyn koulua. En olisi tässä elämäntilanteessa pystynyt kouluttautumaan muulla tavalla.

Pienessä työyhteisössä myös työpaikkakouluttaja on tuttu.

– Hän toimii samalla henkilökohtaisena sparraajana, jos oma usko pettää, Jetsonen kiittelee.

Leave Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *