Sähköasentajan ammattitutkinto oppisopimuksella

Ammattitutkinnon myötä sain paremman kokonaiskuvan sähkötöistä. Palkka nousi, ja nyt voin päästä vaativampiin tehtäviin. Työn tilaajakin saattaa asettaa vaatimuksia asentajan koulutukselle ja osaamiselle, kertoo Anssi Tarvainen.

28-vuotias Anssi työskentelee sähköasentajana Sähköneliöllä Lahdessa. Anssi suoritti ensin sähköalan perustutkinnon Koulutuskeskus Salpauksessa ja on sen jälkeen ollut alan töissä.

Kaverinsa innostamana hän lähti suorittamaan sähköasentajan ammattitutkintoa oppisopimuksella.

Työnteko palkittiin

Ammattitutkinnon suorittaminen vaati reissaamista Helsinkiin, sillä tietopuolisen koulutuksen järjesti Amiedu.

– Kävin usein koululla harjoittelemassa näyttöjä varten. Näyttö pitää suorittaa tietyssä ajassa, joten asiat täytyy osata hyvin.

Näyttöjen eli tutkintotilaisuuksien läpäisemiset olivatkin opiskelun huippuhetkiä.

– Jos näyttöön oli varattu kahdeksan tuntia, koko aika siihen meni. Töitä piti oikeasti tehdä.

Ammattitutkinto oli vaivannäön arvoinen, sillä perustutkinnossa ja työelämässä hankitut tiedot ja taidot syvenivät ja hahmottuivat osaksi isompaa kokonaisuutta. Nyt kun ammattitutkinto on suoritettu, onko seuraavana kiikarissa erikoisammattitutkinto?

Tällä hetkellä en koe sitä tarpeelliseksi, koska erikoisammattitutkinnossa painottuu suunnittelu enemmän kuin tekeminen. Työnjohtajille se on varmasti hyvä. Voi tietysti olla, että tulevaisuudessa innostun suorittamaan senkin.

Voimaa, tarkkuutta ja rauhallisuutta

Sähköalan työt ovat Anssi Tarvaiselle ominaisia ja mieleisiä. Alavalinta osui peruskoulun jälkeen nappiin puolivahingossa, sillä myös rakennus- ja putkityöt kiinnostivat. Millaisille ihmisille sähköala sopii?

– Pitää olla vahva, koska vedämme paksuja kaapeleita ja teemme ulkohommia. Työturvallisuuden takia ajatuksen pitää pysyä kasassa. Koko ajan pitää tietää, mitä tekee, olla systemaattinen ja rauhallinen. Myös paineensietokykyä tarvitaan, luettelee Anssi.

Leave Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *