Hullut vievät maailmaa eteenpäin, viisaat pitävät sitä vain pystyssä.

Nuoret, opiskelkaa!

Mato Valtosella on näyttöjä siitä, että luovuudella ja rohkeudella voi menestyä ja saavuttaa mainetta, mutta silti hän teroittaa omille lapsilleen opiskelun tärkeyttä.

Bändihommat täyttivät Mato Valtosen nuoruuden eikä koulunkäynnille jäänyt aikaa. Se on harmittanut häntä myöhemmin, vaikkei se ole estänyt häntä pärjäämästä elämässä.

– Yleissivistystä on hankittu matkustelemalla, lukemalla ja olemalla avoin uusille asioille. Mutta jos nyt saisin tehdä jotain toisin, kävisin koulut loppuun. Omia lapsia patistan koulunkäyntiin, sillä Suomessa tutkinnolla ja todistuksilla on merkitystä. Etenkin, kun työllisyystilanne kiristyy koko ajan. Tutkinto takataskussa auttaa töiden saamisessa huomattavasti, Valtonen pohtii.

Kohti mahdotonta

– Hullut vievät maailmaa eteenpäin, viisaat pitävät sitä vain pystyssä, Valtonen toteaa.

Sleepy Sleeperseihin yhdistetään helposti sanat luovuus ja hulluus, mutta Valtoselle se on aina tarkoittanut enemmänkin uteliaisuutta.

– Minulta kysytään vieläkin, miten saimme puna-armeijan kuoron Leningrad Cowboysien kanssa keikalle. Me kysyimme. Niin yksinkertaista se oli.

Valtonen haastaakin esittämään rohkeasti kysymyksiä ja menemään kohti mahdotonta.

– Arvatkaa kuinka monta kertaa kuulin sanan mahdotonta, kun lähdimme hakemaan yhteistyötä venäläisen kuoron kanssa. Se on ihan hullua, meille sanottiin. Se on täysin mahdoton ajatus. Maailman arvostetuin kuoro ja te tuollaisia tötteröpäitä. Mutta niin siitä vaan tuli mahdollista.

Miksi me emme uskalla kysyä, kyseenalaistaa ja muuttaa asioita? Valtosen mielestä yksi syy on laiskuus.

– Muutos vaatii, että jonkun on tehtävä jotain. Se taas vaatii sitä, että laiskuuden yli on hypättävä. Toinen syy löytyy rutiineista ja niihin takertumisesta.

Rutiinien rikkomisen voi hänen mukaansa aloittaa vaikkapa siten, että juo aamukahvinsa kotona eri tuolissa kuin tavallisesti tai tulee töihin uutta reittiä pitkin.

Keikkabussiin yhteispeliä opettelemaan

Mato Valtoselle liike on aina ollut tärkeämpää kuin pohtiminen.

– Asiat jäävät helposti tekemättä, jos niitä pohtii kauan. Minä innostun ajatuksesta ja mietin siinä tekemisen vauhdissa kannattaako tätä tehdä ja miten tämä pitäisi tehdä.

Tällainen lähestymistapa vaatii rohkeutta lopettaa hankkeet, jotka eivät toimi ja kykyä tehdä korjausliikkeitä matkan varrella.

Valtosen kokemuksen mukaan 60 prosenttia jutuista paljastuu hölmöiksi, 30 prosenttia on sellaisia, joista pienellä korjauksella voi saada valjun tuloksen ja vain 10 prosenttia onnistuu suunnitellusti.

Menestys lähtee halusta menestyä ja onnistua. Toinen tärkeä edellytys on se, että osaa koota oikeat joukot ympärilleen.

– En ole erityisen hyvä missään mutta olen hyvä yllyttämään ja keräämään osaavan jengin. Laitan usein jutun liikkeelle ja hyppään itse kyydistä pois.

Mutta hyvästäkään jengistä ei ole hyötyä, jos se ei osaa toimia yhdessä.

Tätä yhdessä tekemistä voisi mennä harjoittelemaan vaikkapa Popedan keikkabussiin. Valtosen mukaan se on todellinen sosiaalinen kurssi, kun koko ajan ollaan naamatusten; keikkabussissa, lavalla, hotellissa. Jos alat rähistä bussissa, se näkyy fiiliksessä illalla. Pitää purra hampaita ja niellä, jotta duuni saadaan hoidettua hyvin.

Seuraavana päivänä riidat on useimmiten unohdettu.

Leave a comment