Oppisopimus on ollut todella hyvä ja kätevä tapa kouluttautua, maalarin ammattitutkinnon suorittanut Henna Otronen sanoo.

Kilpailujen kautta huippuosaajaksi

07Henna Otroselle ammatinvalinta oli sattuman kauppaa, mutta kun ala löytyi, kehittyi hän todelliseksi taitajaksi.

Henna Otrosella on 21-vuotiaaksi melkoiset meriitit. Hän on maalari- ja tapetointilajin Suomen mestari vuodelta 2013. Syksyllä 2014 hän osallistui Ranskassa järjestettyyn EuroSkills-kilpailuun, josta palasi kotimaahan EM-pronssimitali kaulassaan. Sao Paolossa järjestetyissä ammattitaidon MM-kisoissa hän ylsi viidennelle sijalle.

– Alalle päätyminen oli sattuman kauppaa. Minulla on lukihäiriö enkä halunnut lukioon. Halusin tehdä jotain käsillä. Yhteishakua edeltävänä iltana katsoin, mitä aloja Lieksan lähistöllä oli. Olin 16-vuotias enkä halunnut kovin kauas kotoa, Henna muistelee.

Joensuu tuntui hyvältä vaihtoehdolta ja Pohjois-Karjalan ammattiopistosta löytyi useita linjoja, joissa työ tehdään käsillä.

– Laitoin paperit levyseppähitsaaja-, putkiasentaja- ja maalarilinjoille. Pääsin maalarilinjalle ja sillä tiellä ollaan, Henna naureskelee.

Tukea kilpailuharjoitteluun

Hennan kilpailu-ura alkoi Taitaja-kisoista, joista tuli kultaa. Se avasi pääsyn Ranskan Lillessä pidettyihin kansainvälisiin ammattitaidon EuroSkills-kisoihin.

EuroSkills-kisoihin treenaaminen oli haasteellista, sillä tekniikat ja työvälineet piti opetella alusta asti.

– Maajoukkueleirillä neuvottiin hakemaan avustusta treenaamiseen Käsityön edistämissäätiöltä.

Sain avustuksen ja siitä oli iso apu. Pystyin kokeilemaan erilaisia materiaaleja ja tekniikoita paremmin, koska oli rahaa materiaalien ostoon.

Alussa Henna treenasi kerran viikossa töiden jälkeen. Mitä lähemmäksi kisat tulivat, sitä enemmän nainen treenasi.

– Kisatöihin tuli rutiinia vain tekemällä niitä uudestaan ja uudestaan, mutta se kannatti.

Kisat ja niihin valmistautuminen ovat tuoneet Hennalle rutkasti lisää ammattitaitoa ja osaamista. Ja tietenkin loistavat sijoitukset kilpailuissa kertovat osaamisen tasosta.

– Olen saanut menestyksen kautta tunnettuutta ja se on helpottanut myös työnsaantia.

Oppisopimuksella ammattitutkinto

Kun Henna oli suorittanut pintakäsittelyn perustutkinnon, kehotti opettaja häntä suorittamaan ammattitutkinnon oppisopimuksella.

– Ajattelin, että tätä kautta saan kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Teen töitä ja saan tutkinnon.

Ammattitutkinnon suorittaminen ei tuntunut haasteelliselta.

– Perustaidot olivat jo olemassa ja osasin työt. Ammattitutkinnossa osaamiseni syveni entisestään. Työpaikalla muut neuvoivat, miten työ kannattaa tehdä ja siinä vaiheessa, kun oli hyvä hetki tehdä näyttö, soitimme kouluun ja sieltä tultiin ottamaan näyttö vastaan.

Henna perusti toiminimen Pintaremontit Otronen valmistuttuaan oppisopimuksella.

– Teen töitä pääsääntöisesti yksityisille henkilöille. Nautin siitä tällä hetkellä enemmän kuin isoilla työmailla työn tekemisestä. Jokainen kohde on erilainen ja saan käyttää osaamistani monipuolisesti.

Hennan suunnitelmissa on jossain vaiheessa suorittaa erikoisammattitutkinto ja päätyä mestariksi.

Leave a comment