Caius Fritz innostui yritystoiminnasta suorittaessaan liiketalouden perustutkintoa oppisopimuksella. Govindam-ravintolan nimi on sanskriitin kieltä ja tarkoittaa aistien virkistämistä.

Työkokeilun ja oppisopimuksen siivin yrittäjäksi

Talvimaanantaina Helsingin Kruununhaassa on rauhallinen tunnelma. Liisankadun alkupäässä kävelijää ympäröivät kauniit vanhat rakennukset, joiden takaa pilkottaa meri. Huomion kiinnittää värikäs näyteikkuna, joka kutsuu avaamaan oven. Govindam-kasvisravintolassa lounasvieras kietoutuu lämpimien mausteiden tuoksuun: intialaiseen tunnelmaan yhdistyy skandinaavisuutta ja trendikielellä ravintola huokuu hyggeä.

23-vuotias Caius Fritz perusti Liisankadun Govindam-ravintolan heinäkuussa 2016 ja on vielä tuore yrittäjä. Helsingin Malmilla sijaitsee ensimmäinen Govindam-ravintola, jossa Fritz työskenteli tätä ennen ja joka on nyt hänen yhteistyökumppaninsa. – Govindam on sanskriitin kieltä ja tarkoittaa aistien virkistämistä. Lähtökohtanamme on, että kun ruoan valmistajalla on hyvä sydän, hyvyys säteilee myös ruokaan. Noudatamme lisäksi ayurvedista ruokarytmiä.

23-vuotias Caius Fritz ravistelee nuoria käyttämään kykyjään.

Fritzin polku yrittäjäksi on sisältänyt työttömyyttä, työkokeilua sekä työntekoa oppisopimuksella. Nuoresta iästään huolimatta Fritz on ennättänyt olla monessa mukana, ja tärkeimmäksi kimmokkeekseen hän nostaa juuri oppisopimusopiskelun. Puolen vuoden työkokeilun jälkeen hän työllistyi Malmin Govindamiin vuonna 2015. Samalla Fritz aloitti liiketalouden perustutkinnon suorittamisen oppisopimuksella. – Katselin netistä opiskeluvaihtoehtoja ja merkonomikoulutus tuntui heti sopivalta. Osallistun minulle tehdyn suunnitelman mukaan 2–6 koulutuspäivään kuukaudessa Edupolissa ja muun ajan olen töissä. On mielenkiintoista, kun voin yhdistää opiskeluteemoja oikeaan työhön.

– Nuorena on intohimoa ja energiaa työhön, opiskeluun ja yrittämiseen. On tärkeä muistaa kysyä neuvoa kokeneemmilta ja kuunnella vastauksia tarkasti. Oppisopimuksessa on nimetty työpaikkakouluttaja, joka vastaa työssä oppimisen ohjaamisesta. Itselläni on ollut erinomainen mentori, jonka kanssa olen tehnyt tiivistä yhteistyötä. Nyt kun tiedän asioista enemmän, sulattelen hänen sanojaan ja pyrin löytämään asioihin myös oman näkökulmani. Tärkein saamani neuvo on ollut, että yritystä ei kannata perustaa liian pienellä alkupääomalla, Fritz summaa kokemuksiaan.

– Suunnittelin omaa liikeideaani noin vuoden verran. Oppisopimuksen myötä sain sekä työkokemusta että teoriatietoa – ja ennen kaikkea vahvistusta itsetunnolleni. Aloin uskoa itseeni ja ideaani opintojen myötä. Yritystoiminnan perusteet ja asiakkuusajattelun olen oppinut koulutuksessa. Työ ja opiskelu ovat erinomainen yhdistelmä. En usko, että pelkästään koulussa voisi oppia niin paljon ja niin syvällisesti asioita kuin oppisopimuksessa, jossa teoria yhdistyy luontevasti käytäntöön, Fritz pohdiskelee.

Stadin työelämä- ja oppisopimuspalveluiden koulutustarkastaja Margit-Kristi Gasbarra on tukenut Fritzia oppisopimuspolulla, ja Fritz on tyytyväinen saamaansa henkilökohtaiseen palveluun. – Mietin etukäteen, päättyvätkö opintoni yrittäjyyteen. Onneksi on yrittäjän oppisopimus, jonka myötä opiskelu on jatkunut keskeytymättä. Vapaa-aikaa minulla ei tällä hetkellä ole, koska yrittäjyyden ja opiskelun lisäksi en ehdi tekemään mitään muuta. Nautin siitä, että voin itse määritellä opiskelutahtini ja edetä nopeasti. Kiire ei haittaa, koska olen motivoitunut juuri tähän elämäntyyliin, tuore yrittäjä hymyilee.

– Muutin Helsinkiin Lappeenrannasta ja olin työtön 1,5 vuoden ajan. Matkustelin ja hengailin, mutta ihmisen ei ole hyvä olla toimettomana. Yhteiskuntaan sitoudutaan työnteon kautta. Tunnen monia nuoria, jotka turhautuvat kotona. Oman kokemukseni kautta tiedän, että pitää olla aloitteellinen eikä jäädä Kelan tukien varaan. Jos löytää itseään kiinnostavan alan tai ammatin, kannattaa etsiä työpaikka työkokeilun tai oppisopimuksen kautta. Jokainen nuori tarvitsee työkokemusta ja tunteen työnteon merkityksellisyydestä, omien kykyjen käyttämistä ei saa pelätä, Caius Fritz herättelee aktiivisuuteen.

– Tavoitteenani on saada yritykseni menestymään niin, että voin työllistää monia ihmisiä ja avata uusia ravintoloita. Toivon, että yhä useampi suomalainen lisää kasvisruokailua arjessaan ja valitsee säännöllisesti kasvislounaan. Minulle on tärkeää, että Govindamin ruoka on hyvin ja rakkaudella tehtyä, ja aiomme aloittaa omaviljelyn.