Joel Koch uskoo, että menestyminen Taitaja-kisoissa on ollut eduksi työpaikan saamisessa. KUVAT Tuomas Lindroos.

Oppisopimuksella datanomiksi, Joel Koch: Taitaja-kisa oli todella tiukka

Tamperelainen Joel Koch (19) osallistui keväällä järjestettyyn Taitaja-kisaan toista kertaa. Kolmanneksi sijoittunut Koch paransi sijoitustaan pykälällä. 

Helsingissä järjestetyt Taitaja2017 -kisat olivat tamperelaiselle Joel Kochille toiset kisat. 

– Opettaja vei minut ja luokkatoverini keväällä 2016 kisoihin kylmiltään. Hän oli sitä mieltä, että meillä oli mahdollisuudet pärjätä, sillä kertaa neljänneksi sijoittunut Koch kertoo. Vaikka sijoitus oli hyvä, halusi kunnianhimoinen mies osallistua kisaan uudestaan. Se kannatti. Kochin sai pronssia verkkosivujen suunnittelussa. 

– Kisa oli viime vuoteen verrattuna todella tiukka. Me kolme parasta kisasimme vain 2,5 pisteen erolla. 

Tänä vuonna kisa ei jäänyt kiinni osaamisesta vaan muutaman asian väärin ymmärtämisestä. 

Joel Koch uskoo, että menestyminen Taitaja-kisoissa on ollut eduksi työpaikan saamisessa.

Treeniä työpaikalla

Kolmipäiväinen Taitaja-kisa mittaa kisaajien osaamista monelta eri kantilta. Kisoihin orientoitumista helpotti tänä vuonna se, että Kochilla oli käsitys tulevista tehtävistä. 

– Kisat olivat rankat ja päivät tuntuivat pitkiltä, mutta oli palkitsevaa, kun sai kaiken tehtyä, Koch muistelee.

Hänelle parasta orientoitumista oli työ verkkopalveluihin erikoistuneessa ohjelmistotalo Geniemissä. 

– Työssäni kehittäjänä teen erilaisia nettisivuja ja kaikkea niihin liittyvää. Se oli parasta treeniä myös Taitaja-kisoihin.

Koch valmistui keväällä oppisopimuksella datanomiksi. Oppisopimuspaikka ja nykyinen työpaikka löytyi työharjoittelun kautta. 

– Aloitin opinnot perinteisesti koulussa. Työharjoittelun jälkeen vaihdoin oppisopimukseen 2+1-mallilla ja suoritin loput opinnoista oppisopimuksella. 

Pohjakoulutus pakollinen

Moni luulee, että opiskelu tietokonealalla on rentoa, mutta Kochin mukaan näin ei ole. Opinnot vaativat paljon itsenäistä työtä, jos alalla haluaa menestyä. Koch uskookin, ettei hän olisi ikinä saanut oppisopimuspaikkaa Geniemistä ilman hyvää pohjakoulutusta.

– 2+1-malli soveltuu tälle alalle loistavasti, sillä työtä ei voi tehdä ilman perustaitoja. Koulusta saadaan oppi, jota syvennetään oppisopimuksella siinä vaiheessa, kun osataan perusteet niin hyvin, että taitoja pystyy hyödyntämään työelämässä. 

Kochista oppisopimuksessa parasta onkin se, että taitoja pääsee konkreettisesti hyödyntämään työssä. Se kehittää osaamista enemmän kuin samojen asioiden opiskelu koulussa. Koch valmistui etuajassa, jo maaliskuussa ja työllistyi Geniemiin saman tien. 

– Työtehtävät ovat joka päivä erilaisia ja mielenkiintoisia ja työkaverit mukavia.

Leave a comment