– Seuraava porukka lähtee liikkeelle jo toivottavasti ensi keväänä, Uudenmaan yrittäjien järjestöpäällikkö Petri Ovaska sanoo. KUVA Vesa Kippola.

Yksinyrittäjyydessä on voimaa

Suomen ensimmäinen Yksinyrittäjäakatemia starttasi helmikuussa. Yksinyrittäjäakatemiassa sekä opiskelijat että useimmat kouluttajat ovat yksinyrittäjiä. 

Yksinyrittäjien määrä on kovassa kasvussa niin Suomessa kuin muuallakin. Esimerkiksi Uudenmaan Yrittäjien jäsenistä yli 60 prosenttia on yksinyrittäjiä. Silti tälle suurelle joukolle veronmaksajia ei ole ollut omaa koulutusta ennen kuin nyt. Uudenmaan Yrittäjien ja Keudan yhdessä lanseeraama Yksinyrittäjäakatemia on suunnattu nimensä mukaisesti vain yksinyrittäjille.

– Kartoitimme yksinyrittäjien tarpeita ja kerta toisensa jälkeen sieltä nousi esiin tarve saada vain yksinyrittäjille suunnattua koulutusta, Uudenmaan yrittäjien järjestöpäällikkö Petri Ovaska kertoo akatemian taustoista. 

Yksinyrittäjäakatemiassa sekä koulutettavat että monet kouluttajista ovat yksinyrittäjiä. Näin varmistetaan se, että kaikki puhuvat samaa kieltä. Yksinyrittäjää. 

– Kun myös kouluttajat ovat yksinyrittäjiä, he ymmärtävät siihen liittyvät reunaehdot. Tässä koulutuksessa juuri tämä on oleellisen tärkeää. 

Koulutuskokonaisuuteen haluttiin liittää myös mahdollisuus suorittaa tutkinto oppisopimuksella.

– Se, että niin moni opiskelija suorittaa tutkintoa, yllätti meidät positiivisesti.

Suoritettavien tutkintojen listalta löytyy ainakin yrittäjän ammattitutkinto, liiketalouden perustutkinto, myynnin perustutkinto ja tuotekehittäjän erikois-ammattitutkinto. 

Vuodessa perusasiat haltuun

Vuoden mittaisessa koulutuksessa on lähipäiviä kerran kuukaudessa. Jokainen päivä on jaettu kahteen eri moduuliin: Käsiteltäviä aiheita oli paljon ja päivän jakaminen kahteen helpottaa myös yksinyrittäjien arkea. Jos yrittäjän on mahdotonta irrottautua yrityksestä koko päiväksi, hän voi valita kumpaan moduuliin osallistuu.

Ovaska kertoo, että opiskeltavat aiheet ovat valikoituneet yksinyrittäjiltä saamien palautteiden perusteella siitä, mitkä asiat he itse kokevat haasteellisimmiksi omassa arjessaan. Vuoden aikana opiskellaan muun muassa markkinointia, talousasioita, omaa jaksamista ja liiketoiminnan kehittämistä. Nämä osa-alueet ovat myös jokaisen tutkinnon perusteissa. 

– Varsinaiset tutkintotilaisuudet ovat koulutuksen päätteeksi, Ovaska kertoo.

Positiivista palautetta

Ovaskan mukaan monia ensimmäisen akatemian opiskelijoita yhdistää se, että he ovat ja haluavat jatkossakin olla yksinyrittäjiä. He eivät hae kasvua työllistämällä vaan verkoston kautta.

– Yksinyrittäjyys voi olla pientä tai suurta. Toisen yrittäjän liikevaihto voi olla 10 000 euroa ja toisen miljoona. Silti molemmissa yrityksissä on samankaltaisia ongelmia, joihin tällä koulutuksella pyritään antamaan avaimia. Tiedon lisäksi tässä tulee kaupanpäälle loistava verkosto, josta saa sekä vertaistukea että mahdollisia yhteistyökumppaneita tulevaisuuteen. 

Yksinyrittäjäakatemia on herättänyt kiinnostusta ympäri Suomea, sillä vastaavanlaista koulutusta ei muualla maassa vielä ole.

– Uniikkia on se, että ryhmän henkilöt saavat valmistavaa koulutusta moneen eri tutkintoon. Tämä on vaatinut avarakatseisuutta Keudalta sekä koulutuksen että yrittäjien oppisopimusten järjestäjänä, Ovaska kiittelee. 

Uudenmaan Yrittäjien tarkoitus on pilotoinnin jälkeen levittää Yksinyrittäjäakatemiaa muuallekin.

Leave a comment