susanna nykänen

Arkkitehti Susanna Nykänen tekee arkkitehtitöitä palo­asemasta pientaloihin.

Uutta virtaa koulunpenkiltä

Rakennusarkkitehti Susanna Nykänen löysi uuden kipinän työn tekemiseen suoritta­essaan kaksivuotista tuotekehitystyön erikoisammattitutkintoa oppisopimuksella.

Susanna Nykänen teki vuosia töitä isojen arkkitehtitoimistojen alikonsulttina. Freelancerin hektinen työ, aikataulut ja omassa elämässä tapahtuneet rajut muutokset veivät naisen uupumisen partaalle. Oli pakko viheltää peli poikki ja keksiä uusi suunta elämälle. Oppisopimukseen Nykänen päätyi puoliksi vahingossa.

– Tapasin vanhan tuttavani, joka kehotti minua hakemaan tälle kurssille. Hän toimi kurssilla opettajana ja tiesi, että se sopisi minun tarpeisiini täydellisesti. Kaipasin jotain uutta.

Nykäsen kanssa samassa ryhmässä tuotekehityksen ammattitutkintoa suoritti parikymmentä yrittäjää eri puolilta Suomea. Opiskelijat olivat eri aloilta ja hyvin eri ikäisiä, mikä oli suuri rikkaus. 

– Yksinyrittäjä miettii monesti olevansa ainut, joka kamppailee jonkun tietyn ongelman kanssa, mutta eihän se ole niin. Kaikki yrittäjät toimialasta riippumatta pähkäilevät samankaltaisten asioiden kanssa. Toimimme toinen toistemme sparraajina, Nykänen sanoo ja korostaa vertaistuen merkitystä yrittäjälle. 

Lähipäiviä oli neljä kertaa vuodessa aina viikonloppu kerrallaan ja niiden opetus poikkesi perinteisestä. Luentojen sijaan opiskelijat osallistuivat aktiivisesti opiskeluun tekemällä päivän aiheeseen liittyviä ryhmätöitä. Lisäksi jokainen opiskelija vei koulutuksen aikana läpi omaan yritystoimintaan liittyvän tuotekehitysprojektin. 

– Osallistava opetus sopi minulle loistavasti. Lähipäivien aikana jokainen meistä joutui laittamaan itsensä likoon. Se oli hyvin intensiivistä ja välillä raskastakin, mutta se myös antoi paljon. Löysin uudestaan tekemisen ilon ja intohimon työhön tämän koulutuksen kautta. 

Osallistava opiskelu vaati opiskelijoilta rohkeutta puhua avoimesti omista asioistaan ja luottamusta siihen, että ryhmässä puhutut asiat myös pysyvät siellä. 

– Saatoimme nostaa ryhmätöissä keskusteluun yrittäjän haasteita ja pohtia niihin yhdessä ratkaisuja. 

Mentori eri alalta

Vertaistukea Nykänen sai myös mentoriyrittäjältä, jonka kanssa hän tapasi aina tarpeen vaatiessa. Nykäsen mentorina toimi verhoomoalan yrittäjä Anneli Hiiri.

– Olen saanut hurjasti apua Annelilta. Sen lisäksi, että hän on sparrannut minua, hän on myös kyseenalaistanut ja käskenyt miettimään asioita uudella tavalla. On todella tärkeää, että yrittäjällä on toinen yrittäjä, jonka kanssa voi pallotella asioita. 

Nykänen sai mentoriltaan apua erityisesti digitaalisen markkinoinnin alkumetreillä. 

– Sain koulusta konkreettisia työkaluja arkipäiväisten asioiden ja projektien läpi viemiseen sekä ideoiden siirtämiseen paperille. Annelin kanssa pallottelimme enemmän yrityksen kehittämiseen ja markkinointiin liittyviä asioita. 

Kaksivuotinen urakka on Nykäsen kohdalla pian ohi. Tuotekehitysprojekti on viittä vaille valmis ja on aika siirtää se paperilta toteutukseen. Koulutus on tuonut takaisin tekemisen riemun ja ideoita on enemmän, kuin aikaa niiden toteuttamiseen. 

– Työn, opintojen ja oman elämän yhdistäminen on ollut välillä haasteellista, mutta koulutus on ollut sen arvoista. Nyt on aika siirtää oppisopimuksessa opitut asiat arkeen ja kasvattaa liiketoimintaa. 

Oppisopimuskoulutuksen toteutti POKE Oppisopimuskoulutus Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymästä.